Lasten tapaamisoikeus

Lasten tapaamisoikeus
Asianajotoimisto Uronen Oy | Turku


Laki takaa lapsille oikeuden tavata sitä vanhempaa, jonka luona he eivät asu tai muutakin läheistä henkilöä, esimerkiksi isovanhempaa. Asianajotoimistomme auttaa turvaamaan lapsen tapaamisoikeuden vaikeissakin tilanteissa, asiantuntevasti ja luottamuksellisesti palvellen. 

Lakitietoa lasten tapaamis­oikeudesta

Lapsilla on selkeä lakiin perustuva oikeus tavata sitä vanhempaa, jonka luona he eivät asu tai muutakin läheistä henkilöä, esimerkiksi isovanhempaa. Vanhempien tuleekin keskinäisessä yhteisymmärryksessä pyrkiä siihen, että tämä tapaamisoikeus toteutuu. Keskiössä on lapsen etu, jossa huomioidaan myönteisten ja läheisten ihmissuhteiden säilyminen vanhemman ja lapsen välillä.  

Laissa on asetettu erityinen velvollisuus sille vanhemmalle, jonka luona lapset asuvat. Hänen tulee huolehtia siitä, että tapaamiset onnistuvat lapsen edun mukaisesti. Käytännössä tapaamiset määritellään pääsääntöisesti siten, että ne toteutuvat esimerkiksi joka toinen viikonloppu ja valittuina viikkoina vuoden aikana. Muitakin määrittelytapoja voidaan käyttää, mutta esimerkiksi lasten koulunkäynti asettaa käytännön elämässä tiettyjä rajoitteita. 

Ongelmat tapaamisoikeuden toteutumisessa

Joskus se vanhempi, jonka luona lapset asuvat, pyrkii estämään tai vaikeuttamaan tapaamisten toteuttamista. Tällöin on haettava ripeästi tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa lasten kotikunnan käräjäoikeudelta. Mikäli käräjäoikeus havaitsee lähivanhemman ilman pätevää syytä estäneen tapaamiset, asetetaan uhkasakko. Se tulee maksettavaksi, jos tapaamisen estämiset edelleen jatkuvat.

Jos lähivanhempi estää pidemmän aikaa tapaamisten toteutumisen, voidaan hänen pätevyytensä lasten lähivanhempana kyseenalaistaa. Tällöin lasten asuinpaikka voidaan muuttaa toisen vanhemman luokse. Tämä ei kuitenkaan ole tavanomaista.
Share by: