Avioero ja ositus

Avioero ja ositus
Asianajotoimisto Uronen Oy | Turku


Avioliiton päättyminen eroon on elämäntilanteen suuri muutos myös lain silmissä. Asianajotoimistoltamme saat luottamuksellista ja asiantuntevaa apua kaikkiin avioeroon liittyviin lakikysymyksiin.

Olemme erikoistuneet erityisesti vaikeisiin avioeroihin, joissa on hankalasti arvioitavaa omaisuutta, muun muassa liike- ja yritysomaisuutta. Pystymme alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa arvioimaan omaisuuden arvon niin, että asiakkaamme etu tulee aina turvatuksi.

Lakitietoa avioerosta, osituksesta ja yhteiselämän lopettamisesta

Kummallakin puolisolla on joko yksin tai yhdessä oikeus saada avioero, eikä toinen puoliso voi avioeroa tehokkaasti vastustaa. Avioeroprosessi on kaksivaiheinen, jolloin ensimmäisen vaiheen hakemuksen jälkeen avioero voidaan myöntää vasta kuuden kuukauden pituisen harkinta-ajan jälkeen. 

Hakemukset voi tehdä kumpikin puoliso yksin tai yhdessä. Erillistä harkinta-aikaa ei tarvita, jos puolisot ovat asuneet keskeytyksittä erillään viimeiset kaksi vuotta.

Avioero ja ositus

Kun avioerohakemus on tullut vireille käräjäoikeudessa, voidaan toisen tai molempien puolisoiden vaatimuksesta suorittaa omaisuuden ositus. Ositus voidaan tehdä joko puolisoiden välisin sopimuksin tai riitatilanteessa käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan toimesta. 

Ositus aloitetaan puolisoiden varojen ja velkojen luetteloinnilla. Tämän jälkeen kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö (nettovarallisuus) lasketaan yhteen. Näiden yhteenlasketusta arvosta kummallekin puolisolle kuuluu puolet. 

Jos toisella puolisolla on enemmän omaisuutta, on hän velvollinen maksamaan vähemmän omistamalle tasinkoa sen verran, että kummankin avio-osa muodostuu yhtä suureksi. Ositusta voidaan poikkeustapauksissa sovitella, jos tasajako johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi toisen puolison mittava perintö tai lyhyt (alle viisi vuotta kestänyt) avioliitto.

Jos puolisoilla on avioehtosopimus, suoritetaan omaisuuden erottelu eli kumpikin pitää oman omaisuutensa ja velkansa.
Yhteinen omaisuus myydään ja rahat jaetaan omistusoikeuksien suhteessa tai toinen puoliso ostaa toisen osuuden.

Yhteiselämän lopettaminen

Jos puolisoiden tai perheen tilanne on erityisen vaikea, voi käräjäoikeus määrätä häädön uhalla toisen puolison muuttamaan välittömästi pois perheen yhteisestä kodista. Hakemuksen tällaisesta yhteiselämän päättämisestä voi tehdä kumpi tahansa puolisoista, esimerkiksi perheväkivallan takia. Vaatimus esitetään yleensä avioerohakemuksen yhteydessä. 

Yhteiseen kotiin jää käytännössä se puoliso, jonka kanssa lapset todennäköisesti jäävät asumaan. Huomioon otetaan myös osapuolten asunnontarve. Kysymyksessä on kuitenkin väliaikainen ratkaisu, joka on voimassa enintään kaksi vuotta.  
Share by: